Hypnotherapie, is dat iets voor mij?

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt je door een therapeut onder hypnose gebracht. Dat gaat niet zoals in oude films, waarin iemand in diepe slaap gebracht wordt en geprogrammeerd wordt om bepaalde handelingen te verrichten. Tegenwoordig gaat het om een lichte hypnose waarbij je verder helemaal wakker blijft.

Bepaal je doel

Eerst bepaal je samen met de therapeut welk doel je wilt bereiken. Met behulp van goed gekozen woorden brengt de therapeut je daarna in een lichte tranche. Je staat nu meer open voor de suggesties die de therapeut doet. Zo werk je op een zachte, positieve manier aan het behalen van je doelen.

Wanneer kan hypnotherapie je helpen?

De therapie kan ondersteunend werken bij het aanpakken van verslavingen, zoals roken. Je kan de therapie inzetten om te werken aan het zelfvertrouwen van mensen die vervelende ervaringen achter rug hebben. Een burnout bijvoorbeeld. Of een angstige ervaring. Als je in zo’n situatie zit kan het moeilijk zijn naar goede advies als ‘je kunt het wel’ of ‘jij bent waardevol’ te luisteren. Door de trance sta je open en komen je rationele gedachten geen roet in het eten gooien met negatieve gedachten over jezelf.

Bij sport en beweging

Sommige topsporters gebruiken een vorm van hypnotherapie om zich voor te bereiden op belangrijke wedstrijden. Ook kan deze therapie helpen bij pijnklachten. Door de therapie kan de pijn beter verdragen worden en durf je de pijnlijke plek weer te bewegen.

Wanneer niet?

Een goede therapeut zal altijd met je nagaan of hypnose wel het juiste middel is voor jouw hulpvraag. Voor mensen die last hebben van depressieve klachten of gevoelig zijn voor het ontwikkelen van psychoses is dit niet de juiste oplossing. Dan is, naast de behandeling door een GGZ psycholoog, een aanvullende therapie als adem-, en ontspanningstherapie een betere keus.

Hoe vind ik een goede hypnotherapeut?

Veel mensen vinden hun therapeut via mond tot mond reclame. Mensen die het positieve effect al hebben ervaren kunnen goed vertellen welke therapeut een goede behandeling geeft. Ken je niemand die al zo’n behandeling heeft gehad? Zoek dan eens bij de beroepsvereniging voor hypnotherapeuten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *