Een rode huid, oorzaken en behandelingen

Bekende oorzaken van een rode huid

Voor een rode huid zijn er enkele zeer bekende oorzaken. Voorbeelden daarvan zijn verbranding door de zon of iets wat heet is, en rood worden van je gezicht door verlegenheid, een grote inspanning, koorts of pikant eten.

Het rood worden van de huid komt door verwijding van bloedvaten, gecombineerd met veel zuurstof in het bloed. Dit is een normaal verschijnsel. Voor verbranding bestaan er zalfjes. De koorts verdient onderzoek en eventueel behandeling.

Enkele medische condities

Allergische reacties

Een rode huid kan het gevolg zijn van een allergie. Het kan daarbij gaan om voedsel, medicijnen of een omgevingsoorzaak. Mensen kunnen allergisch zijn voor onder meer pinda’s, koeienmelk, en noten. Het is een abnormale reactie van het immuunsysteem.

Ook medicijnen kunnen een allergische reactie geven, zoals antibiotica (onder andere amoxicilline) en pijnstillers. De reactie kan licht zijn, maar ook levensbedreigend!

Psoriasis

Psoriasis, ook wel schub(ben)ziekte genoemd, is een bekende, erfelijke, niet besmettelijke, chronische auto-immuunziekte. Er vindt een versnelde deling en verminderde rijping van hoorncellen in de huid plaats.

De gevolgen daarvan zie je het eerst op plaatsen als de ellebogen, knieën, de knokkels, en ook het behaarde hoofd, maar kunnen grote delen van het lichaam bedekken. Er ontstaan rode vlekjes op de huid, die gaan schilferen en veroorzaken soms jeuk.

Behandelingsmethoden zijn onder andere:

  • Zalfjes. Dit middel wordt het meest toegepast en kan een positief effect hebben.
  • Laserlicht. De plek verdwijnt voor geruime tijd en er zijn geen ernstige bijwerkingen.
  • UV-behandeling. Dit geeft echter een verhoogde kans op huidkanker. Blootstelling aan fel zonlicht helpt ook.
  • Blauwe LED-licht therapie. Omdat het geen UV-licht is, bestaat er geen hogere kans op huidkanker.

Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening met name in het gezicht en veroorzaakt rode vlekken. Het meest opvallende zijn die op de wangen en neus, maar kunnen op meer plekken voorkomen.

Behalve de roodheid, zijn gevolgen van deze ziekte, blijvend verwijde bloedvaatjes juist onder de huidoppervlakte, bultjes en puistjes. Een milde vorm kan worden behandeld met een antibioticum, metronidazol, op de huid. Voor ernstigere vormen worden orale antibiotica gebruikt, zoals tetracycline.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *